Uitgelicht: Bring Me The Horizon @ Graspop Metal Meeting 2024 - Headliner met spektakel

Datum: 
zaterdag, 22 juni, 2024

Op de derde dag van Graspop Metal Meeting was er een wel zeer jonge headliner: Bring Me The Horizon. Ze stonden zo'n jaar geleden nog in de Lotto Arena (het kleine broertje naast het Sportpaleis) en brachten daar een energieke show. Live Nation zag ongetwijfeld dat het populair en goed was en bombardeerde hen tot headliner. 

Een gelijkaardige maar niet dezelfde show en dan iets uitgebreider brachten ze deze avond op de main stage. Een grootse podiumopstelling, veel licht en een gigantisch videoscherm (met geregeld anime animaties) achter hen om de show opvulling te geven. Ze hadden de kans om voor een hele weide te spelen, want er was niks anders op de andere podia te zien tegelijk met hun tijdslot. Hoge verwachtingen dus, die toch niet volledig werden ingelost, ik ben nochtans al meer dan tien jaar enorme fan.

We zagen al van 's middags gothic en emo bakvisjes (zowel jongen/meisje/non-binair/boom/...) op de voorste rij en her en der over de weide dartelen, dus duidelijk heel wat fans die speciaal voor deze Britten een dag hier heen zijn gekomen. Maar er was opmerkelijk veel minder volk dan bij Tool op donderdag (nogmaals, het terrein stond toen afgeladen vol) en ook iets minder dan bij Five Finger Death Punch op vrijdag. Aan sfeer is er gelukkig niet ingeboet.

Ik ben nog een van de gelukkigen die hun Sempiternal tournee heeft kunnen meemaken ook al had frontman Oli Sykes (of moeten we nog spreken over front-jongen, want Oli lijkt in de fontein der jeugd gevallen te zijn!) de set destijds vroeger moeten stoppen omdat hij ziek was. Van het laatste album had ik nog niet veel gehoord, ook al ben ik enorme fan van hun shows, de laatste jaren is hun muziek minder en minder mijn smaak geworden. Fangirl die ik ben had ik op voorhand de setlist al opgezocht en was ik al een beetje teleurgesteld over hoe weinig van hun oudere nummers ze zouden spelen maar het werd al snel duidelijk waarom. Oli zijn stem lijkt het niet meer aan te kunnen. Hun muziek van voor Sempiternal was al not done de laatste jaren om live te brengen maar zelfs nu heeft Oli al standaard een extra zanger bij om hem te ondersteunen in bepaalde nummers. Hoe gehyped ik ook was om Antivist te horen, het was toch teleurstellend dat het grotendeels door iemand anders werd gezongen, naar verluid een fan uit het publiek, maar als dat echt enkel en alleen maar een fan was, dan mag deze jongeheer onmiddellijk zelf een band starten of solliciteren bij eender welke metalcore band want hij moest niet onderdoen voor menig frontman die op deze dag al hem voorgegaan is. Crazy!

Voor de rest niks op hun show aan te merken, het geluid was top en hun show is tot in de details uitgewerkt en dat merk je. Bring Me The Horizon is zeker headliner waardig met het spektakel dat zij neerzetten. Hier en daar is er door mij en de vrienden zelfs een traantje weggepinkt zoals bij de nummers Doomed, Drown of LosT. Uiteraard konden de klassiekers zoals het hoog geanticipeerde KingslayerCan You Feel My Heart, Shadow Moses en het hoog geprezen Parasite Eve zeker niet ontbreken. Afsluiten deden ze met niets minder dan het nummer Throne en daarmee was de main stage afgesloten voor zaterdag.

Foto's geleverd door Graspop Metal Meeting (credits: Elias Timmermans).

Lees ook het volledige verslag van zaterdag, alsook van donderdagvrijdag en zondag.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!