Uitgelicht: Heilung @ Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2021 - Oerklanken en tribale dansen

Datum: 
zaterdag, 14 augustus, 2021

Rare eend in de bijt op de tweede dag van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival was wel het Duits/Deens/Noors gezelschap van Heilung, als afsluiter op het hoofdpodium met experimentele folk met aandacht voor show. 

Terwijl het duister werd op de Swamp stage met Emperor, floten de vogels hier aan de Prison Stage. Letterlijk, allé, figuurlijk want echte vogeltjes waren het natuurlijk niet, maar als voorbereiding op dit unieke optreden werd een bandje afgespeeld met tjirpende vogels en andere natuurgeluiden als achtergrondgeluid. Helemaal zen werd je ervan. Maar Heilung is nog veel specialer dan dat. Materiaal dat als instrumenten wordt gebruikt zijn onder meer een rammelaar met menselijke assen, een bot van een mensenarm en een trommel van paardenhuid beschildert met mensenbloed! Ook op het podium zien we een leger van zangers en zangeressen die bovendien gekleed zijn in rituele gewaden.

De show begon met een wat ons een druïdenritueel leek, een kringetje van mensen en een leider die een gebed of vers uitspraken. Dat alles zonder muziek, we wanen ons spontaan op plaatsen als Stonehenge. Wat volgde waren hypnotiserende ritmes en tribale dansen gecombineerd met keelklanken en zang. Zelfs een hele strijdersclan leek op het podium te komen, uitgerust met speer en schild dat mee in de muziek werd geïncorporeerd. Love it or hate it, feit is wel dat de organisatie een speciale afsluiter van formaat had maar die misschien beter tot recht zou komen in de Swamp. Hoewel, de oerklanken weergalmden over de weide, die echter naarmate de tijd vorderde minder geïnteresseerden vonden. Met een gestage afvloeiing zat deze tweede dag Alcatraz erop.

Lees ook de volledige reportage van de tweede festivaldag!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!