Uitgelicht: Iron Maiden @ Graspop Metal Meeting 2022 - Een lauwe herinnering ten opzichte van voorgaande passage

Datum: 
donderdag, 16 juni, 2022

Op de 25e editie van Graspop Metal Meeting kan toch niet anders dan Iron Maiden ontbreken. Ze worden vaak ludiek omschreven als de huisband van het festival. We herinneren ons nog steeds levendig hun subliem optreden in 2018, het was dus uitkijken naar hun nieuwe show deze keer. 

Even was het wel schrikken, toen in 2021 niet Graspop de Britten herboekten maar wel het Sportpaleis. Echter strooide ook toen covid-19 roet in het eten en werden ze gelukkig herboekt voor Graspop Metal Meeting 2022. Iron Maiden heeft ondertussen een nieuw album onder de arm, Senjutsu, waarop mascotte Eddie een samurai is.

Net zoals vorige keer werd er geopend met hun welbekende intro Doctor Doctor (origineel van UFO), alvorens titeltrack Senjutsu werd ingezet. Het decor was ook in dit Japans getint thema. Luid applaus en geroep toen de band opkwam, maar groot enthousiasme nog niet. Zeker nog niet wanneer de band verder ging met nog twee nieuwe songs, Stratego en The Writing On The Wall. Zeker geen slechte nummers, maar drie nieuwe na elkaar als begin is geen knallende start. Nochtans was zanger Bruce Dickinson (net geen 64 jaar) vol energie en goed bij stem, sprak hij het publiek vaak aan en klonk muzikaal alles in orde. Het decor leek ook zowat per nummer te veranderen, wat steeds wel een korte pauze tussen de nummers veroorzaakte en de vaart uit het optreden haalde. Senjutsu zat er nu wel op, na de eerder gammele start werden we getrakteerd op de ene grote hit na de andere. Toppers als Blood Brothers, Sign Of The Cross, Fear Of The Dark, Hallowed Be Thy Name, The Number Of The Beast en Iron Maiden verkregen wel het gebruikelijke publieksentousiasme. Blood Brothers gaf de boodschap mee dat alle nationaliteiten samen één zijn, bij Flight Of Icarus ging een groot beeld de lucht in en spuwde Bruce vuur door een vlammenwerper, wisselde hij van outfit met een lantaarn en plague mask voor Fear Of The Dark en kregen we eindelijk zijn kenmerkende scream te horen bij Iron Maiden: "scream for me Graspop!".

De bisronde werd ingezet met The Trooper waarbij Bruce niet alleen met een Britse vlag stond te zwaaien maar ook met de Belgische. Hij ging ook een zwaardgevecht aan met Eddie op het podium (dingen die we eerder nog al gezien hebben, waarom geen samurai deze keer bijvoorbeeld?). Het publiek zong nog steeds uitbundig mee met al deze klassiekers. Zo ook bij The Clansman en het epische Run To The Hills. We dachten dat het er nu echt op zat, maar de band keerde nog eenmaal terug en sloot finaal af met Aces High, waarbij we ook het vliegtuig te zien kregen waarmee Maiden in 2018 spetterend opende. Daarmee kunnen we niet anders dan vergelijken met de laatste keer op Graspop in 2018... Hebben we Iron Maiden al beter en strakker gezien? Toen zeker wel. Was dit dan geen goed optreden? Dat nu ook weer niet. Gewoon tussenin. Vorige keer nog een van de hoogtepunten van een heel weekend Graspop (lees die review hier), deze keer slechts een lauwe herinnering dat vorig optreden lang niet uit de gedachten kan verdringen.

Foto's geleverd door Graspop Metal Meeting (credits: Rudy De Doncker).

Lees ook het volledige verslag van de eerste festivaldag van Graspop Metal Meeting 2022, waar Iron Maiden en Volbeat headliners waren.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!