Uitgelicht: Philip H. Anselmo and the Illegals @ Graspop Metal Meeting 2019 - Geen vulgair vertoon of bewijs van oude Pantera power

Datum: 
donderdag, 20 juni, 2019

Afsluiter van de eerste dag Graspop Metal Meeting 2019 was Philip H. Anselmo die samen met zijn band the Illegals een speciale Pantera set brachten on de naam "Philip H. Anselmo and the Illegals perform a Vulgar Display of 101 Proof". Helaas was het geen geslaagd eerbetoon noch een vulgair vertoon of bewijs van die oude Pantera power.

In de duistere jaren 90 van vorige eeuw, toen de grunge met zijn weltschmerz en houthakkershemden metal dreigde kopje onder te duwen, was er één band die het banier van de zware metalen hoog hield: Pantera. Voor veel van mijn generatiegenoten was deze band het ijkpunt van kwaliteit maar spijtig genoeg zijn er minstens evenveel van hen die nooit de kans kregen om de band live aan het werk te zien. Voormalig Pantera-brulboei en parttime moeilijke mens Phil Anselmo is momenteel op tournee met een handvol huurlingen genaamd The Illegals om de erfenis van Pantera in stand te houden en zodoende een eerbetoon te brengen aan wat wellicht één van de beste metalacts aller tijde was.

Er hing dan ook een gespannen verwachting in een ramvolle Marquee. Het feest barstte los met een sterk Mouth For War en het publiek reageerde uitzinnig. Maar wat een eresaluut moest worden, verzandde al snel in een behoorlijke teleurstelling, de band stond zwak en rommelig te musiceren en Anselmo slaagde er op geen enkel moment in om de opgefokte en schreeuwerige zang, die op plaat zo mooi op de groovende riffs pastte, te evenaren. Het leek bij momenten zelfs of men de klassiekers aan halve snelheid speelde, alsof de band achter de schermen zich eerst behoorlijk heeft ingeblowed ter ontspanning. Op werkelijk geen enkel moment had je het gevoel dat ze ook maar in de buurt kwamen van Pantera en dat was toch enigszins de bedoeling van het hele gegeven me dunkt. Ronduit dramatisch waren de uitvoeringen van het nochtans op papier briljante tweeluik I’m Broken en This Love. Een publiek kan zich echter als een bijzonder vreemd wezen gedragen. Want zo futloos als de band stond te musiceren, zo enthousiast reageerden de aanwezigen. Meer zelfs, gedurende het hele optreden werd er geschreeuwd en meegebruld alsof men het laatste feestje voor het einde der tijden vierde. Wanneer überklassieker Walk min of meer middenin de setlist werd ingezet, kon je zelfs spreken van ronduit uitzinnige taferelen. Het daarop volgende Fucking Hostile werd vakkundig de nek om gewrongen maar alweer liet de meerderheid van de toeschouwers dit niet aan z’n hart komen. Met New Level kwam er een einde aan deze als eerbetoon vermomde schertsvertoning en uw nederige dienaar is na afloop opgelucht dat men Cowboys From Hell en Cemetary Gates niet in de setlist heeft opgenomen. Als de hemel bestaat dan hebben ergens daarboven twee muzikale broers het tijdens dit optreden op een ellendig zuipen gezet. En gelijk hebben ze.

Lees ook het volledige verslag van de eerste festivaldag van Graspop Metal Meeting 2019, waar Philip H. Anselmo and the Illegals headliner waren.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!