Uitgelicht: Sabaton @ Graspop Metal Meeting 2022 - Ten strijde om de festivals te veroveren

Datum: 
zondag, 19 juni, 2022

"We are Sabaton, we play heavy metal and this is Ghooost Divisioooon!!!", het is als een strijdkreet geworden eigen aan de band. De headliner en afsluiter van deze Graspop editie was dus Sabaton.

De weide stond een pak meer gevuld dan bij Deftones voor de opwachting van deze Zweden. Met een medley bestaande uit snippets van enkele nummers (bv. Sarajevo, Soldier Of Heaven) werd de start van dit laatste optreden ingezet. De band (of vooral dan zanger Joakim Brodén) kwam het podium opgerend en schoten uit de startblokken met het gebruikelijke Ghost Division, op een podium dat opnieuw volledig uitgedost was als een loopgraaf gedurende de Eerste Wereldoorlog met zandzakken en prikkeldraad inclusief en een tank voor het drumstel. Sfeer gezet vanaf dat moment, zeker wanneer Joakim op het einde ervan nu al met een (fake) bazooka schoot. Judas Priest z'n motor, Alice z'n poppen en galg, Sabaton hun bazooka en tank.

De band heeft een nieuw album uit, maar kon dit omwille van de coronapandemie nog niet live brengen. We kregen dus heel wat nieuwe nummers te horen. Zo'n eerste, nieuwe knaller was Stormtroopers, een snel, uptempo nummer dat zeker gewaardeerd werd door het publiek. Ook hun vorig album The Great War was een groot succes, ze brachten de epische titeltrack, The Red Baron en Attack Of The Dead Men hier nog van. Bij dat laatste spektakel op het podium droeg Joakim een gasmasker en een gasapparaat, nog zo'n showelement.

De Graspop meute kreeg ook de live première van het nieuwe Race To The Sea, een eerste nummer over WO I gebeurtenissen in België. Sabaton probeert in elk land waar ze optreden nummers te spelen over dat land, aldus Joakim, en wij kregen er meer dan één: verderop in het optreden zat ook Resist And Bite, dat Joakim ook linkte aan België. Net daarvoor speelde de band ludiek enkele Judas Priest medleys, toen ook Joakim een gitaar om z'n nek kreeg. Ook Bismarck wordt stilaan een publieksfavoriet en het nieuwe Soldier Of Heaven leunt aan tot een heus bindings- en meezingmoment tussen de fans. Graspop kreeg ook de live première van Dreadnought te horen.

Als we enig punt van kritiek moeten geven, is het dat de nadruk zwaar lag op het nieuwere werk (understatement zelfs). Van de eerste 3-4 albums werd feitelijk enkel Primo Victoria gespeeld laat in de set, en ook het speelse Swedish Pagans en de traditionele opener Ghost Division. Grote verrassing was wel Steel Commanders, een heel uptempo nummer dat enkel als single is uitgebracht en gemaakt speciaal voor een tank videogame. Fans werden gek om dit live te horen!

Naar het einde toe nam bassist Pär het woord. Hij had een lange mededeling voor het Graspop publiek. Hij nam ons terug naar de beginjaren van de band, hoe ze in 2006 nog in de Biebob support waren van Dragonforce. Hoe Karl (red: van Metalzone), Bob (red: van de Biebob Concerts organisatie alsook Graspop) en Jaap (red: verantwoordelijke bij Nuclear Blast Records) hen na al die jaren zover gebracht hadden, van het kleine Biebob naar headliner op Graspop Metal Meeting. Het was in totaal de achtste keer dat ze hier speelden. Zo'n emotionele boodschap trok enigszins de vaart uit het tot nu toe spetterende optreden en nieuw nummer Christmas Truce werd hierna gespeeld, een rustig nummer.

Eindelijk, zullen oude fans dan gedacht hebben, daar was Primo Victoria, dat luidkeels meegezongen en -gesprongen werd. Gedurende het optreden werd ook al een tijdje het deuntje van Swedish Pagans gezongen, Sabaton gaf pas op het einde toe hieraan, tot groot jolijt van de fans. Tot slot werkte de band hun show keurig af met To Hell And Back, dat goed was voor nog een laatste keer stevig headbangen, meezingen en op en neer springen (en crowdsurfen, helaas). Onder luid applaus ging de band het podium verlaten, maar iedereen werd nog getrakeerd op vuurwerk en onder de tonen van Metal Crue werd de main stage afgesloten. De Graspop Anthem floreerde nog een laatste keer over de weide, maar deze keer met een hoop vuurwerk boven de main stages!

Lees ook het volledige verslag van de vierde festivaldag van Graspop Metal Meeting 2022, waar Deftones en Sabaton headliners waren.

Foto's geleverd door Graspop Metal Meeting (credits: Tim Tronckoe).

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!