Uitgelicht: Scorpions @ Graspop Metal Meeting 2024 - 40e verjaardag van iconisch album (en 10e verjaardag van afscheidstournee)

Datum: 
zondag, 23 juni, 2024

We zijn de tel kwijtgeraakt van hoe vaak Scorpions al op Graspop hebben gestaan. Evenzeer zijn we de tel kwijtgeraakt van hoe vaak ze hun afscheidstournee hebben gehouden (was het al niet in 2011 of anders 2015 dat ze hun officiële afscheid aankondigden?). We hopen dat het deze keer echt is, want hoewel het muzikaal en vocaal nog steeds goed is, was het soms schrijnend en zelfs zielig om te zien hoe zanger Klaus Meine op het podium stond.

Het deed denken aan Ozzy Osbourne in zijn slechtste dagen. De man zijn stem kan het blijkbaar nog steeds goed aan (Axl Rose kon er vorig jaar nog wat van leren), maar hij staat er maar wat apathisch bij en lijkt behoefte te hebben aan een looprekje! Wat een verschil met drummer Mikkey Dee, die drumde zoals in de hoogtijdagen bij Motörhead. Ter verdediging van Klaus: Mikkey is 15 jaar jonger, maar ook hij is inmiddels vlot 60 jaar! De geweldige drumsolo (met als resultaat een verdiende Jackpot) van Mikkey leek volgens ons bedoeld om de rest van de band een kwartier aan de zuurstoftank te laten hangen, en misschien zelfs aan een EAD, wie weet? (Toepasselijk het openingsnummer was Gas In The Tank).

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de bandleden ervaren rotten zijn, die hun concert perfect weten op te bouwen. Een track uit het nieuwe album voor de die-hard fans, een handvol nummers verspreid over de jaren heen, maar uiteraard ook alle klassiekers van ‘Love at First Sting’ (uit 1984! De band toert dan ook nu rond voor de 40e verjaardag van dit album) maar ook The Zoo, Send Me And Angel en Wind Of Change konden uiteraard niet ontbreken.

Dat de zeventigers nog steeds samen op een podium staan, is op zich al een prestatie. Maar het is overduidelijk dat hun beste tijd voorbij is, en helaas kan zelfs de combo van oerklassiekers Still Loving You en Rock You Like a Hurricane daar geen verandering in brengen. Al kunnen we niets aanmerken op het ten berde brengen van dit geweldige nummer! Een gepast (definitief?) einde van een show die ons met gemengde gevoelens achterliet. Kortom, Scorpions zijn legendes en hebben een rijke geschiedenis, maar het wordt wellicht echt tijd om afscheid te nemen van het grote podium.

Foto's geleverd door Graspop Metal Meeting (credits: Tim Tronckoe).

Lees ook het volledige verslag van zondag, alsook van donderdagvrijdag en zaterdag.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!