Uitgelicht: Slayer @ Graspop Metal Meeting 2019 - De Engel des Doods herleefde voor de laatste keer

Datum: 
vrijdag, 21 juni, 2019

Van anderhalf uur symfonische metal naar anderhalf uur thrash metal. Een heel contrast met die andere headliner van de avond. Het afscheid van Slayer, dat moest gevierd worden op Graspop Metal Meeting.

Veel tierlantijntjes heeft deze legende daar niet voor nodig, slechts een opstelling met pentagrammen en vuur, veel vuur. De muziek sprak voor zich, Slayer liet blijken waarom ze tot de Big Four van de thrash metal behoren. We hebben al mindere passages van hen meegemaakt zelfs hier op Graspop, maar deze keer was het er ‘boenk op’. Met het recente Repentless werd van start gegaan en dan raasde de ene song na de andere anderhalf uur lang voorbij. Evil Has No Boundaries, World Painted Blood en Postmortem passeerden de revue zo goed als zonder rustpauze. Zanger Tom Araya zag dat het goed ging. Actief on stage is Slayer al lang niet meer, ze houden het op een paar meter links of rechts bewegen of even door de knieën zakken voor een strakke gitaarsolo, daar blijft het bij. Araya liet het publiek voor hen bewegen. Af en toe het publiek toesprekend, lieten ze de muziek vooral voor zich spreken.

Maar 1,5 uur Slayer is niet voor iedereen weggelegd. De eentonigheid sloeg in maar gelukkig wisten nummers als het hevige PaybackSeasons In The Abyss en South Of Heaven opnieuw te boeien. En dan volgde die eerste gigantische hit van de band: Raining Blood. De bisronde bestond nog uit oude kraker Black Magic, het logge Dead Skin Mask en daar was het dan, Angel Of Death dat voor een laatste maal in Dessel live door de boxen van de main stage knalde. De bandleden (die overigens 0,0 interactie met elkaar hadden) verlieten het podium en minutenlang later kwam Araya terug op, zonder zijn collega’s… Daar stond hij alleen in stilte hun publiek te aanschouwen, tot hij het publiek kort aansprak, een geëmotioneerd en oprecht dankwoord, puur en recht vanuit het hart. Respect, SLAYER!

Lees ook het volledige verslag van de tweede festivaldag van Graspop Metal Meeting 2019, waar Within Temptation en Slayer headliner waren.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!