Dianne Van Giersbergen releaset 3e single van solo-project 'DIANNE'

A Symphonic Tragedy is de derde single van DIANNE's debuutalbum Soulward Bound, mede geschreven en geproduceerd door Joost van den Broek (Powerwolf, Epica, Blind Guardian) - met Arjen Lucassen (Ayreon) op sologitaar, Ferry Duijsens (Ayreon, VUUR) op ritmegitaar, Kristoffer Gildenlöw (Pain of Salvation) op basgitaar en met Sander Zoer (Delain, LEAH) op drums.

Het nummer is een epische powerballad waarin DIANNE een emotionele ode brengt aan haar stem en waarin de zangeres voor het eerst openlijk vertelt over de levensreddende buikoperatie die ze vijf jaar geleden onderging en die niet geheel zonder gevaar was: "Ondanks dat deze operatie mij heeft gered, liep ik het risico om het enige te verliezen dat mijn levenslange metgezel is geweest, mijn toevlucht, en mijn geliefde: mijn stem."

A Symphonic Tragedy speelt zich af in het perfecte vacuüm van een narcose, zwevend door tijd en ruimte. Een vacuüm waarin het verleden slechts een ingelijst beeld is en de toekomst - met al zijn complicaties - nog niet is aangebroken. In de songtekst smeekt DIANNE haar stem om bij haar te blijven, om niet los te laten maar de klim te omarmen: "Don't let go but embrace the climb."

Dianne: "Die operatie vond ruim vijf jaar geleden plaats en mijn stem is er geheel ongeschonden doorheen gekomen, zonder een schrammetje. Vandaag ben ik erin geslaagd om alle mogelijke tragische scenario's achter me te laten. Er is een diep gevoel van kracht in mij ontstoken; A Symphonic Tragedy vertelt mijn verhaal. Ik hoop dat het nummer iemand die met zijn gezondheid worstelt, troost zal bieden en motiveert om altijd de klim te omarmen, en niet te wanhopen of op te geven."

A Symphonic Tragedy zet DIANNE opnieuw in de spotlight met haar karakteristieke, klassiek geschoolde stem; haar lyrische manier van zingen; en haar diepe, betekenisvolle manier van verhalen vertellen. Al deze vocale aspecten komen samen in dit nummer waarvan de bijgaande filmische video opnieuw geproduceerd werd door de Nederlandse symfonische gothic rockband Blackbriar.

A Symphonic Tragedy is de opvolger van DIANNE's vorige twee singles Unleash the Siren (september 2023) en debuutsingle After the Storm die vorig jaar op Valentijnsdag werd uitgebracht. Alle drie de nummers zijn afkomstig van het debuutalbum Soulward Bound, dat op een onconventionele manier tot stand komt: verspreid over vijf jaar, met twee singles per jaar. Door te kiezen voor deze manier van releasen kan ze voor ieder nummer een andere band (veelal bestaande uit bekende en bevriende muzikanten) presenteren. Leidraad in het geheel blijft uiteraard haar samenwerking met co-writer en co-producer Joost van den Broek. Soulward Bound belichaamt de gedrevenheid en toewijding die DIANNE op deze avontuurlijk muzikale reis zullen leiden in haar zoektocht naar zichzelf. De totstandkoming van het album fungeert dan ook als een persoonlijke catharsis en bevrijding van haar demonen.

Categorie: